Emzirme Döneminde Ameliyat

 

Çeviri: Irem Perna

Gözden Geçirme: Uzm. Dyt. Beyza Geçer

La Leche League International internet sitesinde yer alan Surgery and Breastfeeding yazısının çevirisidir. LLL International'ın izniyle yayınlanmıştır.

Genel Anesteziyle Ameliyat Olmanız Gerekiyorsa:

Genel anestezi ameliyat boyunca uyuyacağınız anlamına gelmektedir. Ameliyat olmadan önce doktorunuza emzirdiğinizden ve ameliyat sonrasında da emzirmeye devam edeceğinizden bahsetmelisiniz. Anestezinin etkileri veya bebeğinizden ayrı geçireceğiniz vakit hakkında endişeleriniz varsa doktorunuzla ameliyatı bebeğinizin büyüdüğü ileri bir tarihe planlayıp planlayamayacağınız hakkında konuşabilirsiniz.

Birçok makale annelerin miadında doğan sağlıklı bebekleri veya çocuklarını ameliyattan hemen sonra emzirebileceğini söylemektedir. Genel anestezi sonrasında kendinize geldiğiniz zaman anestezik madde kandan yağ ve kas dokusuna geçmiştir demektir ve zamanla etkisi tamamen geçecektir.


İlacın anne sütüne geçişi içerisindeki etken maddelere bağlıdır. Emzirme ile uyumlu birçok ilaç bulunmaktadır. Eğer doktorunuzun emzirme ile uyumlu ilaçlar hakkında tereddütleri varsa aşağıdaki makaleleri kendisiyle paylaşabilirsiniz. Ameliyat sonrası ağrılarınız için size hangi ilacın yazılacağını önceden öğrenmelisiniz. Bu ilaçların birçoğu emzirme ile uyumludur fakat değilse doktorunuzdan uyumlu bir ilaçla değiştirmesini talep edebilirsiniz.

Eğer emzirilen bebek “riskli” bir bebekse, örneğin prematüre doğmuşsa veya apne sorunu varsa (zaman zaman solunumu kesiliyorsa), doktorunuz emzirmeye ara vermenizi ya da ameliyattan 6-12 saat sonra sağdığınız sütü bebeğinize vermemenizi önerebilir. Sağdığınız sütü bebeğiniz büyüdüğünde kullanmak için dondurabilir ya da anestezi almadan önce sağdığınız sütle karıştırabilirsiniz.

Eğer seçme şansınız varsa genel anestezi yerine spinal veya epidural anestezi alabilirsiniz. Ameliyat boyunca uyanık olan hastalar ameliyattan hemen sonra emzirebilmektedir.

 

AMELİYATTAN ÖNCE:

1.       Siz ameliyat olurken bebeğinize yetecek kadar süt sağıp saklayabilirsiniz. 

2.       Doktorunuzdan sizin ameliyatınızın günün ilk ameliyatı olmasını rica edebilirsiniz. Böylece öngörülenden uzun süren diğer ameliyatlar sebebiyle sizin ameliyatınız gecikmez.

3.       Ameliyat günü evden ayrılmadan önce bebeğinizi emzirebilirsiniz. 

4.       Hastaneye vardığınızda yanınızda bir süt sağma makinesi olmalı. Kendi makinenizi götürebilir ya da hastaneden süt sağma makinesi talep edebilirsiniz. Bebeğiniz sizinle değilse ameliyat başlamadan önce ve ameliyattan sonra anestezinin etkisi geçer geçmez sütünüzü sağabilirsiniz. . Ameliyattan sonra sağdığınız sütü dökmenize gerek yoktur.

5.     Eğer bir süre hastanede kalmanız gerekiyorsa, bebek bakımında size yardımcı olabilecek biri olduğu sürece bebeğinizin sizinle kalıp kalamayacağına bakın.

6.       Ameliyattan sonra ev işleri ve diğer çocuklarınızın bakımı için mutlaka yardım isteyin. Eğer bulunduğunuz ülkede ev ziyaretleri yasaklanmışsa birisi kapınıza marketten almanız gerekenleri bırakabilir veya sizin için yemek getirebilir.

Lokal Anesteziyle Ameliyat Olmanız Gerekiyorsa:

Lokal anestezide ilaç, ameliyat edilecek bölgeye o bölgeyi uyuşturmak için enjekte edilir. Genellikle diş tedavilerinde kullanılır. Bu ilaçların emilimi çok azdır ve anestezik madde anne sütüne geçmez. Bebeğinizi kendinizi iyi hissettiğiniz anda emzirebilirsiniz.

 

KAYNAKLAR: https://abm.memberclicks.net/assets/DOCUMENTS/PROTOCOLS/15-analgesia-and-anesthesia-protocol-english.pdf.  Bu kaynak sadece İngilizce, Çince, Hırvatça, Korece ve İspanyolca mevcuttur.

Academy for Breastfeeding Medicine (ABM)’nin İngilizce analjezi ve anestezi protokolü: https://abm.memberclicks.net/assets/DOCUMENTS/PROTOCOLS/15-analgesia-and-anesthesia-annotated-bibliography.pdf 

Anestezi sonrası Emzirme: Anestezi Teknikerleri İçin İlaçların Anne Sütüne Geçişiyle İlgili Bir İnceleme : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4582419/

2020-Emziren kadınlarda anestezi ve sedasyon kılavuzu – Büyük Britanya ve İrlanda: https://doi.org/10.1111/anae.15179

İlaç ve emzirmeyle ilgili daha fazla bilgi almak isteyen ebeveynler ve sağlık çalışanları için :

LactMed – A.B.D. Ulusal Tıp Kütüphanesi : https://toxnet.nlm.nih.gov/newtoxnet/lactmed.htm

E-Lactancia – Emzirme Teşvik ve Kültürel ve Bilimsel Araştırma Derneği (Sadece İspanyolca ve İngilizce)  : www.e-lactancia.org

Teksas Teknoloji Üniversitesi Sağlık Bilimleri Merkezi, Çocuk Risk Merkezi : www.infantrisk.com , +1 806-352-2519


La Leche League Türkiye
La Leche League Türkiye

La Leche League, emzirmek isteyen kadınlara, destek, teşvik, bilgi ve eğitim vermeye kendini adamış, kâr amacı gütmeyen, her hangi bir mezheple bağlantısı olmayan uluslararası bir örgüttür.