Anne Sütü ve Bebek Tükürüğü

Çeviri : Ebe Arzu Çulha, Nevin Şahinbeyoğlu

Orijinal yazı : Breast Milk & Baby Spit

Yazarın izniyle çevrilip yayınlanmıştır. 

 

 


Geçen yaz Angela Garbes, benimle  “Anne sütü hakkında daha çok şey öğrendikçe, daha fazla büyüleniyorum” isimli inanılmaz bir röportaj yaptı. Konuştuklarımızın arasında bir daha asla unutamayacağınız bir konu var: Bebek tükürüğünün geri tepmesi. Bu röportaj sırasında “bebek salyasının anne sütünün içindeki bağışıklık faktörlerin artmasını tetiklediği” konusunun bir hipotez olarak kaldığını vurguladım. Fakat  buna dair  temel  bağlantılar deneysel olarak ortaya konmuştur.


My soul_KD-Neely
My Soul KD Neely



  1. Bebek hastayken (ancak anne hasta değil), anne sütünün içindeki bağışıklık faktörlerin yoğunluğu artıyor. (Hassiotou et al. 2013; Breakey et al. 2015)

  2. Bebek emerken, göğüs ucunun çapı artar ve  negatif basınçlı bir vakum oluşur. Bu vakum  bebeğin ağız boşluğundaki sıvıları - süt ve salya kokteyli - meme kanallarına geri taşır. “Bebek salyasının geri tepmesi” teriminin teknik karşılığı  “ters yönde süt akışı” olarak adlandırılır. (Geddes et al. 2008; Geddes 2009; Geddes et al. 2012; Ramsey et al. 2004)

  3. Süt canlıdır - bağışıklık hücreleri,  kök hücreler, anne ve bebek kaynaklı mikroplar içerir. (Hassiotou et al. 2013, Funkhouser and Bordenstein 2013)



Dahası, meme bezi anatomisi ve fizyolojisi hakkında bildiklerimiz ve bağışıklık tepkileri “bebeğin salyasının bağışıklık tepkilerini uyarmasının” çok da gerçek dışı olmadığını göstermektedir. 


Hastalığa bağlı olarak, bebekler mukoza zarından patojenler yayarlar – üst solunum yollarındaki mikroplar akıntılı burun ve öksürükler yoluyla taşınırlar- ve bebek emmek için anne memesine yapışmışken salya ve sümük birbirine karışır.  Bebekten meme bezi sistemine geri tepen bu ağız-burun salgıları beraberinde patojenleri de taşımaktadır. 


Lily Padula 
Lily Padula


Düzgün işleyen bir bağışıklık sisteminin ana bileşeni şudur: patojenlere maruz kalmak bağışıklık tepkilerini tetikler. Meme iltihabı sorunu yaşayan annelerin tamamının söyleyeceği gibi süt bezlerindeki bağışıklık tepkisi çok kritik öneme sahiptir.  Doğal seleksiyon, meme bezini, bebeği veya hem meme bezi hem de bebeği aynı anda korumak için  süt bezlerindeki ve sütteki bağışıklık  moleküllerinin  artmasını sağlamış olabilir.


Anne sütü tıka basa bağışıklık molekülleri ile doludur. Bebekler, kendi bağışıklık sistemleri henüz toy ve gelişim aşamasındayken, anne sütünün sağladığı  bu bağışıklık şemsiyesine güvenirler ve  anne sütünü sadece bir gıda değil aynı zamanda bir ilaç yapan da budur.


Ancak çok daha fazla şaşırmaya hazır olun..


Bebek salyası anne sütü ile birleştiğinde, hidrojen peroksit oluşmasına neden olan bir kimyasal reaksiyon oluşur. Evet-  anne sütü ve bebek salyasının karışımı büyüme destekleyen yararlı bakterileri desteklemekle beraber,   “Staphylococcusaureus ve Salmonella spp” gibi fırsatçı patojenlerin büyümesini de engellemektedir. (Al-Shehriet al. 2015) 


Peki yetişkin salyasının anne sütü ile karışımı aynı etkiyi yapar mı?

Hayır, sadece bebek tükürüğü bu etkiyi yapmaktadır. 


Bu, “emzirmenin, memede bir öğün olmaktan çok öte, canlı bir biyolojik işlem” (Raju 2011) olduğunun göstergelerinden sadece biridir. 


Böylece sonunda anne sütü ve bebek tükürüğü ayrılmaz muhteşem bir ikili olmuştur.




Daha Fazla Bilimsel Bilgi için:


Al-Shehri, Saad S., et al. "Breastmilk-Saliva Interactions Boost Innate Immunity by Regulating the Oral Microbiome in Early Infancy." PloS one 10.9 (2015): e0135047.

Breakey, A. A., Hinde, K., Valeggia, C. R., Sinofsky, A., & Ellison, P. T. (2015). Illness in breastfeeding infants relates to concentration of lactoferrin and secretory Immunoglobulin A in mother’s milk. Evolution, medicine, and public health, 2015(1), 21-31.

Funkhouser, L. J., & Bordenstein, S. R. (2013). Mom knows best: the universality of maternal microbial transmission. PLoS Biol, 11(8), e1001631.

Geddes, Donna T., et al. "Tongue movement and intra-oral vacuum in breastfeeding infants." Early human development 84.7 (2008): 471-477.

Geddes, Donna T., et al. "Tongue movement and intra-oral vacuum of term infants during breastfeeding and feeding from an experimental teat that released milk under vacuum only." Early human development 88.6 (2012): 443-449.

Geddes, D. T. (2009). Ultrasound imaging of the lactating breast: methodology and application. International Breastfeeding Journal, 4(1), 1.

Hassiotou, F., & Geddes, D. (2013). Anatomy of the human mammary gland: Current status of knowledge. Clinical anatomy26(1), 29-48.

Hassiotou, F., Hepworth, A. R., Metzger, P., Lai, C. T., Trengove, N., Hartmann, P. E., & Filgueira, L. (2013). Maternal and infant infections stimulate a rapid leukocyte response in breastmilk. Clinical & Translational Immunology2(4), e3.

Hassiotou, F., Geddes, D. T., & Hartmann, P. E. (2013). Cells in Human Milk State of the Science. Journal of Human Lactation, 0890334413477242.

Raju, T. N. (2011). Breastfeeding is a dynamic biological process—not simply a meal at the breast. Breastfeeding Medicine, 6(5), 257-259.

Ramsay, D. T., Kent, J. C., Owens, R. A., & Hartmann, P. E. (2004). Ultrasound imaging of milk ejection in the breast of lactating women. Pediatrics, 113(2), 361-367.


La Leche League Türkiye
La Leche League Türkiye

La Leche League, emzirmek isteyen kadınlara, destek, teşvik, bilgi ve eğitim vermeye kendini adamış, kâr amacı gütmeyen, her hangi bir mezheple bağlantısı olmayan uluslararası bir örgüttür.