Emzirme Döneminde Alkol Tüketimi


Derlenen ve türkçelestiren : Charlotte Codron, Esra Erkut Demiröz


Emziren annelerin bir çoğu kendilerini ara sıra biraz alkol içmek isteyebilecekleri bir durumda bulabilir. 

Yılbaşı akşam yaklaşınca literatür tarayıp uzmanların görüşleri alalım dedik. 

Emziren anneler alkol tüketebilir mi? 

Kadınlar, anne karnındaki bir çocuğa zarar verebileceğine dair kanıtlar nedeniyle hamilelik sırasında alkol tüketmemeleri konusunda uyarılırken, emzirirken alkol tüketmenin riskleri yeterince tanımlanmamıştır. 

Fazla alkol tüketimi ile bebeği emzirmek, bebeğin az kilo almasına veya gelişimini kötü yönde etkilenmesine sebep olabilir. Fazla alkol tüketen bir anne, yeterince emziremeyebilir. Bebek gerektiğinden fazla uyuyabilir veya gerektiği gibi emmediği için alması gerekenden az süt alabilir. Bebeğin motor hareketlerinin geç oluşmasına sebep olabilir. Eğer kendinizin veya tanıdığınızın fazlasıyla alkol tükettiğini düşünüyorsanız, doktorunuza başvurunuz.

Genel olarak, emzirmeden önce kendi vücudunuzda alkol temizlenmesi beklemeniz iyi olacaktır öyle hiç alkol bebeğinize geçmez. Özellikle 3 aylıktan küçük bebekler için buna dikkat etmeniz önemlidir. 

Anne sütüne geçen alkol miktarı annenin kanındaki alkol düzeyine eşdeğeridir. Bir içki içtikten sonraki otuz dakika  ila bir saat arasında, kanınızda ve sütünüzdeki alkol oranı en yüksek seviye ulaşır. 

Alkolün vücudunuzu terk etmesi için gereken süreyi birçok faktörlere göre değişir: Alkol miktarı, alkol tüketirken yemek yiyor olmanız, kilonuz, boyunuz… Ortalama olarak, bir standart içki içtikten sonra, CDC’ne göre iki saat beklemeniz gerekiyor ama karnınız aç ise, minyon tipi veya bir standart içkiden fazla içmişseniz bu süre daha uzun olabilir. 

Bir standart içki ne olduğunu merak ederseniz, şöyle tanımlıyor:

  • 350 ml bira (biranın alkolü %5 varsayarak)
  • 150 ml şarap (alkol oranı %12 varsayarak)
  • 40 ml sert içki (alkol oranı %40 varsayarak)
Kanınızdaki (ve sütünüzdeki)  alkol oranı (promil) tahmini öğrenmek için bu web sayfasını kullanabilirsiniz: Promil Hesaplama.

Alkol anne sütünde artarak çoğalmaz, aynı zamanla kandaki alkol oranının düştüğü gibi anne sütündeki alkol oranı da düşer. Alkol kanı terk ettiğinde anne sütünü de terk etmiş olur.


Sıkça Sorulan Sorular

Alkollü içecek içtikten sonra sütümü sağmalı ve sağdığım sütü atmalı mıyım?

Alkol kanınızdan atıldığında anne sütünden de atılmış olur. Alkol anne sütüne sürekli olarak kalmadığı için sütü sağma ve atma alkolü yok etmez. Sağma ve atma, bol miktarda su içme, dinlenme veya kahve içme vücudunuzdan alkolün atılmasını hızlandırmaz.

Eğer sarhoş olursam?

Sarhoş olan anneler tamamen ayık olana kadar yani alkolün neredeyse tamamı vücutlarında atılana kadar  emzirmemelidir. Sarhoş olana kadar alkol tüketiminden kaçınılmalıdır ama eğer bu durumda ise önceden sağılmış süt veya mama bebeğine verilebilir. Sütü sağıp dökmeye gerek yoktur, anne kendisine geldiğinde süt de temizlenmiş olur. 

Alkol emzirilen bir bebeği etkiler mi?

Evet.  Fazla alkol tüketimi ile bebeği emzirmek, bebeğin az kilo almasına veya gelişimini kötü yönde etkilenmesine sebep olabilir. 

Fazla alkol tüketen bir anne, yeterince emziremeyebilir. Bebek gerektiğinden fazla uyuyabilir veya gerektiği gibi emmediği için alması gerekenden az süt alabilir. Bebeğin motor hareketlerinin geç oluşmasına sebep olabilir. Eğer kendinizin veya tanıdığınızın fazlasıyla alkol tükettiğini düşünüyorsanız, doktorunuza başvurunuz.


 Alkol tüketimi olan anneler bebeğiyle birlikte uyumaması gerekir. Bu kural sadece emzirme ile ilgili degildir ve babalar için de geçerli. Ayni yatakta uyuyan herkes alkol tüketmemiş olmasi gerekiyor. Birlikte güvenli uyuma kuralları ile ilgili daha fazla bilgi için Mc Kenna’ nın kitabına bakabilirsiniz




“Makul ölçülerdeki alkol alımı hepten göz korkutucu olmamalıdır. Birçok ilaçta olduğu gibi alkolün de küçük bir kısmı süte geçer. Emziren kadın biraz alkol alıp normalde yaptığı gibi emzirmeye devam edebilir. Alkol almayı yasaklamak emziren anneler için hayatı gereksiz yere kısıtlamanın başka bir yoludur.”

~ Dr Jack Newman


Kaynak:





La Leche League Türkiye
La Leche League Türkiye

La Leche League, emzirmek isteyen kadınlara, destek, teşvik, bilgi ve eğitim vermeye kendini adamış, kâr amacı gütmeyen, her hangi bir mezheple bağlantısı olmayan uluslararası bir örgüttür.