Sütten Kesme Sürecinde (ve sonrasında) Üzüntü ve Depresyon

Orijinal : https://kellymom.com/ages/weaning/wean-how/depression-and-weaning/ Yazarın izniyle çevrilmiştir.
Yazanlar: Kelly Bonyata, IBCLC, Becky Flora, IBCLC ve Paula Yount 
Çeviren : Özlem Şahin, Çiğdem Kayacık


Sütten kesme sonrasında ağlamaklı, üzgün ya da hafif bunalımda hissetmek hiç de garip bir durum değildir; hatta bazı anneler asabiyet, kaygı veya ruh halinde ani değişimler de yaşar. Bu hisler genellikle kısa vadelidir ve birkaç hafta içinde kaybolmaları beklenir ama bazı annelerde belirtiler tedavi gerektirecek derecede şiddetli seyredebilir. Eğer bu durum hayat kalitenizi iki haftadan daha uzun süre etkilerse, dışarıdan destek almak iyi bir fikir olacaktır. 


Bu ani ruh hali değişikliklerinin kaynağı nedir? 

Bu konuda çok az araştırma var, fakat sütten kesme sürecinde ve sonrasında görülen ani ruh hali değişikliklerinde başlıca etkenin hormonal oynamalar olduğu düşünülüyor. Sütten kesmeyle beraber gerçekleşen değişikliklerden biri, prolaktin ve oksitosin seviyelerindeki düşüştür. Prolaktin, süt üretimi için gerekli bir hormondur, beraberinde kendini iyi hissetme, sakinlik ve rahatlık gibi duygular da getirir. Oksitosin ise, bazen ‘aşk hormonu’ olarak anılan, süt salınımında (sütün inmesi) rol oynayan hormondur. Bu hormonlardaki ani düşüşün bebeğini sütten kesen annenin duygularını etkileyebileceği akla yatkındır.

Bazı annelerin sütten kesme depresyonu yaşama olasılığı daha yüksek midir? 

Sütten kesme süreci ne kadar hızlı olursa hormon düzeylerindeki değişim o derece ani olacak, yan etkilerin görülme ihtimali de bir o kadar artacaktır. Emzirmeyi haftada tek bir öğünden fazla azaltmamak hem anne hem de bebek için daha şefkatli bir yaklaşımdır. Henüz hazır değilken (veya elinde olmayan sebeplerden dolayı) sütten kesmek zorunda kalan/bırakılan anneler ile daha önce depresyon hikayesi olan anneler sütten kesme depresyonuna daha yatkındırlar. 


Sütten kesmeye hazır hisseden ve kademeli olarak memeden ayıran anneler bile yoksunluk hissi ve üzüntü yaşayabilir. Sütten kesme çocuğunuzla aranızdaki fiziksel birliğin sona ermesi, hayatınızdaki bu çok özel dönemin kapanması demektir. Çocuğunuzun sizin varlığınıza olan güçlü ihtiyacının devam ettiğini aklınızda bulundurun, artık başka şekillerde ifade ediliyor olduğu halde. 



La Leche League Türkiye
La Leche League Türkiye

La Leche League, emzirmek isteyen kadınlara, destek, teşvik, bilgi ve eğitim vermeye kendini adamış, kâr amacı gütmeyen, her hangi bir mezheple bağlantısı olmayan uluslararası bir örgüttür.