Emzirme ve Orta Kulak İltihabı

Yazan : Burcu Ertürk Teke
https://www.bidunyacocuk.com/meme-reddi-emzirme-ve-orta-kulak-iltihabi/
Yazarın izniyle yayınlanmıştır. 

Virüsler veya bakteriler orta kulak iltihabına sebep olurlar. Boğazın arka kısmı östaki borusu ile orta kulağa bağlanır. Bakteriler boğazdan geriye doğru ilerleyerek, östaki borusunun iyi çalışmadığı durumlarda orta kulak iltihabına sebep olur. Çocukların orta kulak iltihabına yatkın olmalarının sebepleri yetişkinlere kıyasla kulak kanallarının daha dar, kısa ve yatay olmasıdır.

 

Orta kulak iltihabı riski yüksek olanlar:

  • Prematüre bebeklerde,
  • Küçük çocuklarda östaki borusu daha kısa olduğu için,
  • Kreşe giden çocuklarda, (üst solunum yolları rahatsızlıklarına daha sık yakalandıkları için)
  • Alerjik veya sigara dumanına maruz kalan çocuklarda, (sigara dumanı östaki borusunu tahrip ederek orta kulak iltihabı riskini arttırır)
  • Emzirilmeyen çocuklarda, (çünkü anne sütü enfeksiyonlara karşı koruyucu antikorlar içerir)
  • Biberonla ve yatar pozisyonda beslenen çocuklarda, (süt östaki borusuna girerek orta kulak iltihabı riskini arttırır) – Biberon alternatifleri: http://www.bidunyacocuk.com/meme-reddi/
  • Yarık damaklı çocuklarda yüksektir.

 

Bebeklerde verebileceği belirtiler:

-Bebeğin kulağını tutması, kaşıması

-Bir tarafa dönük yatmak istememesi

-Memeyi reddetmesi (kulakta oluşan basıncın ağrıya sebep olması sebebiyle)

-Ateş

-Genel huzursuzluk hali ve uykularda bozulma

-Şiddetli ağlamalar

-Kulak ağrısı*

*Araştırmalara göre orta kulak iltihabı vakalarının sadece %50-60’ında kulak ağrısına rastlanmış. Dolayısı ile ağrı önemli bir belirleyici semptom olsa da (özellikle büyük çocuklar için) her zaman tanı için mecburi bir belirti değildir.


Emzirme ve otit ilişkisi:

Bu konuda yapılmış bir araştırmada, 237 sağlıklı çocuk 0-3 yaş arası dönemde emzirme süreleri baz alınarak incelenmiş. Tekrarlayan otit vakaları, erken biberon kullanımı ile yüksek derecede ilişkilendirilmiş. Bunun aksine uzun süreli emzirilen bebeklerin 3 yaşa kadar otit riskine karşı korunduğu görülmüştür.

Haziran 2017’de yayınlanan, çocuklarda otit ve üst solunum yolları rahatsızlıklarının emzirme pozisyonu ile ilişkisini inceleyen diğer bir araştırmada annelerden alınan raporlara göre bebeğin emzirilme pozisyonu ile bu hastalıkların direk olarak ilişkilendirilmesinin mümkün olmadığı görülmüş.

Araştırma sonuçlarına göre, rahimdeki emme ve yutma hareketleri sırasında, yumuşak damağın ön kısmında alçalma meydana gelir. Aynı zamanda, dikey kısmı yükselir bu da orofarenksin (orta yutak) kapanmasına yol açar. Bu sebeple bebek yatar pozisyonda olsa dahi emdiği sütün östaki borusuna kaçma olasılığı yoktur.

Farklı olarak bebek biberonla ve mamayla beslendiğinde, yumuşak damak kas sisteminin sürekli olarak sarkması sonucu kasılmalar azalır. Bu sebeple süt orta yutağa girer ve östaki borusuna ulaşır. Mama aynı zamanda anne sütü gibi antikor da içermediği için ve hızlı bir şekilde bakteri üremesine ortam hazırladığı için orta kulak iltihabına sebep olabilir. Östaki borusunun açılmasından sorumlu olan kaslar, yumuşak damağın gergin kaslarıdır. Biberonla beslenen bebeklerde yetersiz çalıştığı ve zayıf olduğu için, yumuşak damağın gergin kaslarının zayıf aktivitesi sonucu büyük miktarlarda süt orta kulağa girer.

İnsan sütü insan türüne özgüdür ve anne sütündeki bağışıklık sistemini destekleyici proteinler koruyucu etki sağlar. Sadece emzirmek güvenlidir, bebeğin duysal ve bilişsel gelişimini sağlar ve içerdiği antikorlarla yaygın çocukluk çağı hastalıklarına karşı koruma sağlar.

Araştırmalara göre uzun süreli emzirmenin, üst solunum yolları rahatsızlıklarını ve orta kulak iltihabını azalttığı görülmüştür. Geçtiğimiz yıllara nazaran, emzirme oranlarının artması, sigara içme oranlarının düşmesi ve rutin aşılamalar gibi sebeplerle orta kulak iltihabı vakaları azalmıştır.

 

Kaynaklar:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2786955/

http://www.scielo.br/pdf/rcefac/v19n3/en_1982-0216-rcefac-19-03-00387.pdf

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1651-2227.1982.tb09476.x

https://kellymom.com/parenting/parenting-faq/ear-infection-nursing/

https://www.medicalnewstoday.com/articles/308382.php
La Leche League Türkiye
La Leche League Türkiye

La Leche League, emzirmek isteyen kadınlara, destek, teşvik, bilgi ve eğitim vermeye kendini adamış, kâr amacı gütmeyen, her hangi bir mezheple bağlantısı olmayan uluslararası bir örgüttür.