Alternatif Süt Verme Metodları

Bazı durumlarda, bebeklere sağılmış anne sütü veya formül süt verilmesi gerekebilir. Örneğin; işe dönen anneler, takviye yapmak zorunda kalan anneler ya da memeyi kavrayamayan bebek anneleri alternatif takviye yöntemlerine bakmak isteyebilir.


Biberondan süt içmek memeden süt çıkartmaktan farklıdır. “Memeye yakın” diyerek pazarlansa da da hiçbir biberon meme gibi olamaz ve bazı bebekler sütün biberondan sabit akımla gelmesine alışırlar. Biberon bu şekilde meme reddine yol açabildiği için alternatif yöntemlere başvurmakta fayda vardır.


1/ Bardaktan Beslemek

İlk günlerden itibaren ve bebek ne kadar küçük olursa olsun sütünüzü fincandan/kaptan içirmek mümkündür. Nasıl yapılacağını anlamak için önce bir yetişkine fincanla içirin, sonra da o size içirsin. Beslenenin gözleri kapalı olsun. Önemli olan bebeğinizin ağzına süt dökmemeniz. Kendisi kedi gibi dili uzatıp sütü alacak, yavaş yavaş kademeli kadehten içirin.   Bu videodan izleyebilirsiniz.


1. Bebeğini kucağına oturt, sırtını ve boynunu destekle. Elleriyle bardağı devirmemesi için küçük bebekleri kumaşla sarmak yardımcı olabilir.

2. İçine sütü koyduğun küçük bir bardağın kenarını bebeğinin alt dudağına hafifçe daya. Sonra bardağı biraz devirerek sütü bardağın kenarına kadar getir, tam bebeğinin dudaklarının yetişeceği kadar. Bebeğin uyanık olmalı ve hem ağzını hem de gözlerini açmalı. 

3. Yavaş yavaş içir. Sütü bebeğinin ağzına DÖKME. Yudumlama, yutma ve bekleme hızını her zaman bebeğinin belirlemesine izin ver. Sütü bardağın kenarında tutmaya devam et. Bebeğin doyduğunda, ağzını kapatır ve daha fazla içmez.



Resmi büyütmek için onu tıklayın


2/ Kaşık

Özellikle ilk günlerde, kolostrum içirmek için uygundur. Küçük miktarlar için kolay ve hızlı bir yöntemdir. Fakat büyük miktarlar için yavaş ve süt israf eden bir yöntem olduğu için tercih edilemez.

3/ Damlalık, Şırınga veya periodontal şırınga

Küçük miktarlar için uygundur. Büyük miktarlarda bıktırıcıdır. Bebek yükseltilmiş kalçanız üzerinde (örneğin; ayaklarınız sehpaya dayalı halde) uzanırken, aynı zamanda bir parmağını emmesini sağlayın. Aletin ucunun bebeğe batmadığından emin olun.




4/ Emzirme Destekleyici Sistem, EDS

Ek süt vermeye mecbur kalan anneler bebeği sadece memeden emzirebilmek için emzirme destekleyici (EDS) kullanabiliyorlar. Bu şekilde bebek meme emerken bir yandan da özel ince bir borudan ek sütü de alır. Bu sistem uzun bir süre ek süt kullanan anneler için iyi olsa da süt çoğaltmaya çalışırken ilk seçenek olmayabilir. Bu şekilde emzirebilmek için bebeği alıştırmak gerekeceği gibi bu sistem bırakılacağı zaman da yine bebeği alıştırmak gerekecektir. Emzirme danışmanından yardım alabilirseniz bu sistemi kullanmak daha kolay olabilir. Bunu kullanırken bebeği doğru şekilde emzirmek çok önemlidir, ayrıca bu sistemden geçen sütün akma hızının da yavaş yavaş azaltılması gerekir ki bebek memeden de süt alsın. Bunu yapabilmek için süt kutusunu ilk önce yukarıda tutarken daha sonra onu biraz daha aşağı koyun ya da hortum üzerinde bir düğüm yapıp onu biraz sıkın. Aşağıdaki resimlerde kendi kendinize yapabileceğiniz bir emzirme destekleyici sistemi görebilirsiniz.




5/ Parmakla EDS

Bu sistemi kullanırken bebeğiniz henüz meme alamıyorsa hortumu parmağa bağlamak çok etkili olur. Bebek parmak emerek süt aldığı zaman memeden süt almaya daha kolay alışır. Bu sistem ilk günlerden itibaren kullanılabilir.




6/ Bebek Önderliğinde Biberondan Beslemek (Paced Bottle Feeding)

Biberonla süt veya mama vermeye devam etmek zorundaysanız içirme tekniğini biraz değiştirip bebeğin biberona alışmasını önlemeye çalışabilirsiniz.
     Bebeği güvenli bir şekilde tutun. Bebeğe daha fazla kontrol vermek için onu epeyce dik tutun.
     Başta biberonu dudaklarının önünde, sessiz ol anlamında “şşşşt” derken parmağınızı tuttuğunuz gibi, adeta dik konumda tutun. Dudaklarıyla uzandığı zaman, açılan ağzına biberonu yatay olarak dayayın. Bırakın onu ağzına kendi alsın, böylece dudakları emziğin sadece ince kısmı üzerine değil, şişman kısmı üzerine de kapanır.
     Bebeğinizi oldukça dik konumda tutun ki biberon, ağzındayken, neredeyse yatay konumda olsun. Dik durumda olursa, süt ağzının içine otomatik olarak akmayacak, bebeğinizin çok daha fazla kontrolü olacaktır. Biraz hava yuttuğunu duyabilirsiniz ama bu burnundan çıkıp gidecektir.
     Eğer gerilir veya soluğu kesilirse, bebeği ve biberonu hafifçe öne doğru yatırın ki süt boşalsın. Çok geçmeden kendi kendine duraklamayı öğrenecek. İstediği zaman duraklayıp mola almasına izin verin. Hatta arada bir biberonu öne eğin ki bebeğiniz biberonu boş boş da çeksin. Bu şekilde süt  tıpkı memede olduğu gibi değişken akımla gelince bebek biberonun sabit akımına alışmayacaktır.
     Doymaya yakın olduğunu düşündüğünüz zaman, biberonu döndürüp alın. Daha isteyip istemediğini anlamak için biberonu hemen tekrar teklif edin. Alırsa, bırakın on kez kadar daha emsin, sonra biberonu tekrar alın ve tekrar teklif edin. Doyduğunda dudaklarını kapalı tutacaktır. Bu, aşırı besleme riskini azaltır.
Eğer biberonda düzenli olarak süt kalıyorsa, içine daha az süt koyun.




Bebeğiniz biberon ve memeyi karıştırabilir ve bu yüzden meme emmekte zorluk çekebilir. Bu durumda sütü kaptan içirmek etkili bir yoldur. Bu yöntemle süt içebilmek için bebeğiniz dilini çıkartmak zorunda kalır ve böylece memeye daha kolay alışır. Kaşıkla verilen sütü içmek için bebeğin ağzını geniş açmasına ve dilini çıkartmasına gerek kalmaz, bu yüzden kaşıkla süt/mama içtikten sonra bazı bebekler memeyi nasıl ağızlarına almaları gerektiğini anlayamayabilirler.

7/ Damla Damla Yöntemi




Kaynakalar:
“Emzirme Sanatı”, Gün Yayıncılık, La Leche League International 2011
“The Breastfeeding Answer Book”, La Leche League International, 2003
"Breastfeeding Answers Made Simple" Nancy Mohrbacher, IBCLC, FİLCA, 2010
"The Breastfeeding Mother's Guide to Making More Milk" Diana West, İBCLC, and Lisa Marasco, M.A., İBCLC, 2009


La Leche League Türkiye
La Leche League Türkiye

La Leche League, emzirmek isteyen kadınlara, destek, teşvik, bilgi ve eğitim vermeye kendini adamış, kâr amacı gütmeyen, her hangi bir mezheple bağlantısı olmayan uluslararası bir örgüttür.