Emen bebeğiniz memeyi ret mi ediyor?

Orijinal Yazı: Is Your Formerly Nursing Baby Refusing to Breastfeed?
Yazar: Nancy Mohrbacher, IBCLC, FILCA
Çeviren: Arzu Yucekaya Bat
Düzeltmeler: Merve Demirey Akkaya, Seda Diri Iliç
Yazarın izniyle çevrilmiştir.

Bebeğiniz bir yaşından küçükse, memeye ilgisini kaybetmiş gibi görünse bile çok büyük olasılıkla emmeyi bırakmaya henüz hazır değildir. Her şeyden önce, bebekler ilk 12 aylarında anne sütüne fiziksel olarak ihtiyaç duyarlar. Eğer bebeğiniz normal bir düzende emiyorsa ve birden memeyi reddetmeye başladıysa bu, bazılarının da dediği gibi, meme grevi olabilir. Bebeğin yaşı dışında, meme grevinin memeyi bırakma olmadığını gösteren şey, bebeğin bu durumdan hoşnut olmamasıdır. Meme grevi genellikle iki-dört gün arası sürer, fakat bazen bir haftaya kadar da çıkabilir. Grev yapan bebeği tekrar emzirmeye döndürmek biraz beceri ve aşağıdaki bilgi ve önerilerin uygulanmasını gerektirir.



Neler yapılmalı:




Bebek memeyi tamamen reddediyorsa iki şeye odaklanın:


1- Sütünüzü sağmak
2- Bebeği beslemek


Bebeğinizi emzirdiğiniz sıklıkta pompa yapın. Bu memelerin rahatsız edici dolgunluğunu önleyecek ve süt üretiminin devamlılığını sağlayacaktır. İdeal olarak, bebeğiniz hiç emmiyorsa, çift taraflı elektrikli pompa bu işlemi daha hızlı ve kolayca yapmanıza ve süt üretiminizi sabit tutmanıza daha çok yardımcı olacaktır.


Bebeğinizi sütünüzle beslemek: Bebeğinizi nasıl besleyebileceğiniz bebeğinizin yaşına bağlıdır. 6 aydan 8 aya kadar olan bebekler için alıştırma bardağı bebeğin emme iç güdüsünü biberon gibi tatmin etmeyeceği için iyi bir seçim olacaktır. Daha küçük bebekler sütü kaşıkla, küçük bir kap ile, hatta damlalık ile bile alabilirler.


Çoğu anne ilk başta biberonu düşünür ancak bebeğinizin emme içgüdüsünü tatmin etmeyecek bir besleme metodu seçmek meme grevinin daha erken  sonlanmasını sağlayabilir. Emmek için biberon ve emzik gibi başka bir seçeneği olmadığında bebek, memeye dönmek için daha iyi motive olur. Eğer bebeğiniz düzenli olarak emzik kullanıyorsa grev bitene kadar emziği vermemeyi düşünebilirsiniz.

Neler meme grevine yol açar?


Normal emen bebekler neden birden memeyi reddeder ya da kavramada zorluk yaşarlar? Meme reddinin üstesinden gelmek için strateji seçmeden önce, aşağıdaki listeden sebebini belirlemeye çalışın.


Fiziksel sebepler:
● Kulak enfeksiyonu, soğuk algınlığı, hastalık
● Reflü
● Tazyikli akım ile birlikte fazla (ihtiyaç fazlası) süt
● Annenin tükettiği bir gıdaya ya da aldığı ilaca karşı hassasiyet ya da alerji
● Medikal bir müdahale, iğne ya da yaralanmadan kaynaklanan acı
● Pamukçuk, diş çıkarma ya da ağız içi yaradan kaynaklı acı
● Dedorant, losyon (krem), ya da çamaşır deterjanı gibi ürünlere (kokularına) tepki


Çevresel sebepler:
● Stres, kızgınlık veya aşırı uyarılma
● Saatli emzirme, bir programa bağlı kalınarak emzirme
● Bebeğin uzun süre ağlayarak bırakılması
● Rutinde değişiklik seyahat, annenin işe dönmesi, ev taşıma gibi
● Emzirme sırasında bağırılmış olması
● Bebek ısırdığında aşırı tepki verilmiş olması
● Beklenmedik uzun ayrılıklar


Meme  reddinin  sebebini bilmek  etkili bir strateji seçimini kolaylaştırır. Örneğin sebep kulak enfeksiyonu ise doğru medikal tedaviyi almasını sağlamak ve iyileşmesi için ona biraz zaman tanımak en iyi strateji olacaktır.

Meme reddi streslidir ama neredeyse her zaman bunu yenmek ve emzirmeye dönmek mümkündür. Aşağıdaki öneriler stresi azaltmanıza ve meme reddi süresini kısaltmanıza  yardımcı olabilir.

Meme reddini aşmak için stratejiler:

Meme vakitlerini mutlu geçirin. Memeyi bir savaş alanına çevirmeyin. Eğer bebeğiniz sizin emzirme teşebbüslerinizle kavga halindeyse bebeğinizi başka şekilde besleyin ve ona sarılarak memede onun daha çok mutlu zaman geçirmesini sağlayın. Bebeğiniz memeye yakın iken ona gülün,  onunla konuşun,  oyun oynayın  ve bebeğinizin gözlerine bakın. Memede olduğu zamanları duygusal anlamda ödüllendirici kılarken memeden uzak  zamanları bu açıdan nötr  geçirmesini sağlayın. Meme reddi süresini kısaltmak için uyurken bebeğinizi meme hizasında tutun.

Dokunarak ve  çıplak ten teması ile zaman geçirin.  Bebeğinizi beslemediğiniz zamanlarda onu çıplak olarak göğüs bölgenize koyun ve mümkün olduğu kadar orada kalmasını sağlayın. Bu her ikiniz için de yatıştırıcı olacaktır ve bebeğinizi emmeye yakınlaştıran hormonların salgılanmasını sağlayacaktır. Gerektiği takdirde üzerinize bir battaniye alabilirsiniz. Bebeğinizle birlikte banyo yapın ve sling veya (ergonomik) kanguru kullanarak onu kendinize yakın tutun.

Bebeğiniz uykuya  geçerken ya da hafif uykudayken memeyi teklif edin. Birçok bebek memeyi uykulu iken ya da rahatlamış, uykuya geçmek üzereyken kabul eder. Bebeğiniz uyurken emzirmeyi deneyin. Bebeğinizin sevdiği emzirme pozisyonlarını deneyin. Bebeğinizin doğal emme reflekslerini en verimli şekilde kullanmak için yarı yatar pozisyonda bebeğiniz karın üstü bedeninizin üstünde iken başlayın. Arkanıza yaslanın ve bebeğinizin memedeyken uyuklamasına izin verin.

Süt akışını tetikleyin. Memenizi teklif etmeden önce bir miktar sağın. Ya da bebeğinizin dudaklarına bir kaç damla değdirmek üzere elinizle sağın. Eğer bebek memeye geliyorsa ama orada kalmıyorsa birinden yardım isteyerek meme üstünden ya da bebeğin dudağının kenarına kaşık ile  sağılmış  süt damlatmasını isteyin. Sütünüzü yutkunurken bebeğin emme refleksi tetiklenecek ve  bu da yutma refleksini harekete geçirecektir. Eğer bebek  memeden ayrılırsa daha fazla süt ile yeniden deneyin.

Meme  masajı yapmayı ve hareket ederken emzirmeyi deneyin.  Memenize masaj yapmak bebeğinizin memeyi  daha iyi kavramasına ve daha aktif bir emme refleksine yardımcı olabilir. Bazı bebeklerin sadece yürürken ya da hafif sallanıyorken memeyi kabul ettiğini hatırlayın, yani eğer  bebek yarı yatar pozisyonda memeyi kabul etmiyorsa belki hareket etme vakti gelmiştir.

Bebeğinizin çok aç olmadığı zamanlarda emzirmeyi deneyin. Bebek güzel bir şekilde beslenmek (emmek) için aç  ve stresli olmaktan ziyade sakin ve rahatlamış hissetmelidir. Eğer bebek ajite olmuşsa ilk başta onu sakinleştirin. Bazı bebekler memeyi çok aç olmadığı zamanlarda  daha kolay kabul eder, dolayısıyla bebeğinize emzirme öncesi sizin için uygun bir yöntem ile biraz süt vermeyi deneyebilirsiniz. Memeyi teklif etmeden önce sadece açlığını biraz bastırmak için  normal aldığı miktarın yarısı ya da üçte biri ile başlayabilirsiniz.

Emzirmenin iyi gittiği zamanları mümkün olduğunca iyi değerlendirin. Bebek memeyi aldığı zaman, emdiği sürece emzirin.  Çok aç olduğu ana dek beklemeden kısa süre içinde  bir daha teklif edin.

Bebek biberondan içiyor fakat emmiyorsa  “değdir ve değistir tekniği” deneyin.  Emzirir pozisyonda biberonu vermekle  işe başlayın ve bebek aktif bir şekilde emiyor ve yutkunuyorken biberonu çekip memeyi verin. Bazı bebekler bu şekilde emmeye devam eder.

Emzirme araçları kullanın. Emzirme uzmanı/danışmanının kılavuzluğu eşliğinde aşağıdaki araçlar emzirmeye dönmenize yardımcı  olabilir:

● Silikon meme uçları. Bazı durumlarda, özellikle yoğun bir biberon ve emzik kullanımı sonrası, silikon uç bebeği memeye döndürmede kullanılabilir.
● Memede takviye verme araçları. Bu araçlar sütün olduğu bir kap (biberon) a bağlı ince bir tüp sayesinde memede süt vermeye yardımcı olurlar. Eğer sorun yavaş  süt akışı yavaş ise yardımcı olabilir. Değilse, iyi bir seçim değildir. Çeviren notu: Bu konuda detaylı bilgi için emzirme destek sistemi yazımızı okuyunuz. 

Emzirme biyolojik bir normdur, yani tüm nerdeyse tüm emzirme sorunlarının bir çözümü vardır. Sorun onu bulmaktır. Sorunsuz bir emzirme size şu anda  imkansız görünse  bile; zamanla, sabırla ve donanımlı birinden alacağınız yardımla yeniden başlayabilir.
pandemonium
pandemonium

La Leche League, emzirmek isteyen kadınlara, destek, teşvik, bilgi ve eğitim vermeye kendini adamış, kâr amacı gütmeyen, her hangi bir mezheple bağlantısı olmayan uluslararası bir örgüttür.