Emzirme Destekleyici Sistem (EDS)



EDS, memede bebeğin ihtiyacını karşılayacak yeterli süt üretimi olmasa da, memede emzirme olanağı sağlar.


Süt yetersizliğine yol açabilecek tıbbi nedenler : bazı göğüs ameliyatları, diyabet, hormon dengesizliği, polikistik ovarian sendromu, hipoplazi…Emzirme Destekleyici Sistem (EDS) ile bebeğin, ihtiyacı olan mama veya sağılmış sütünü alması sağlanabilir.




EDS sayesinde :

1. Bebek meme emmeye devam eder.
2. Bebekler emerek,  emmeyi öğrenir.
3. Anneler emzirerek, emzirmeyi öğrenir.
4. Bebek memeden anne sütü almaya devam ederken, süt salgısının artmasını sağlar.
5. Daha önce biberon ve meme dışı yöntemlerle besin takviyesi yapılmış bebekler memeyi reddedebilir. Bu yöntemde bebek memeyi reddetmez.
6. Emzirmek sadece anne sütü ile beslemek değildir. Anne ve bebek arasındaki bağı ve teması sağlar.

Annenin olmadığı durumlarda baba veya üçüncü bir kişi bebeği parmakta EDS ile bebeği besleyebilir. Böylece  bebeğin emme yeteneğini bozan veya bebeğin emmeyi tamamen reddetmesine sebep olan biberon kullanımının önüne geçilebilir.


Gereken malzemeler:
     5 numaralı (gri uçlu) bir beslenme kataterine (beslenme sondası) ihtiyacınız olacak. Katateri doktorunuzdan veya medikal malzeme satan yerlerden edinebilirsiniz. 5 numara bulamıyorsanız, 6 numara da kullanabilirsiniz. 6 numara (açık yeşil uçlu) kullanmak durumda kalırsanız : bu katater biraz daha geniş olduğundan, sağılmış süt ya da mama akışı fazla olursa hortumun ortasını biraz kıvırarak akışı yavaşlatabilirsiniz.
     20m lik iğnesiz bir şırınga (enjektör) (EDS temizliği için.)
     Bir biberon ya da sağma makinesi ile satılan süt kabı + bir emzik


EDS montajı:




EDS kullanımı ve yerleştirilmesi:

Bu videodaki gibi tüpü bebeğin ağzına bebek memede iken yerleştirebilirsiniz. Ya da tüpü meme ucunun yanına yerleştirerek bebeğe meme ile aynı anda verebilirsiniz.

Bebeğin pozisyonuna dikkat:
Bebeğin çenesi memeye değiyor ama burnu değmiyor.
Bebek koyu renkli meme başı (areola)nın çoğunu üst dudakla değil alt dudak ile kapatıyor.

Bebek hafifçe yukarı, anneye doğru yatırılmış.

Bebek şimdi iki memeden de emdi ve artık fazla süt gelmiyor (daha çok memeyle oynuyor – bkz. bebeklerin memedeyken emdiği ve emmediği videolar). Artık Emzirme Destekleyici Sistem (EDS) ile besleme zamanı.

Şu noktalara dikkat:

Meme hafifçe yol açmış, böylelikle bebeğin ağzının kenarını görebiliyoruz.

Bebeğin yukarı doğru duruşu ağzının köşesini bulup memede mama tüpünü sokmayı kolaylaştırıyor.
Tüp bebeğin ağzının köşesinden giriyor.
Sonda bebeğin boğazının arkasına ama aynı zamanda hafifçe yukarı üst damağına doğru yerleştirilmiş.

Süt tüpten geçerek bebeğin ağzına giriyor ama bebek içmiyor (bkz. bebeklerin meme emerken içtiği ve içmediği videolar). Birşey yanlış. Anne memeyi sıkıyor ama bu baskı bebek emiyorken ve içmezken uygulanmalı, hiç emmezken değil. Aslında memeyi sıkmak memede mama yönteminde gerekli değil.

Videonun 21. saniyesinde tüple oynayarak düzeltiyorum ve işe yarıyor. Bebek içmeye başlıyor.
Dikkat edin nasıl da bebek içmeye başlar başlamaz gözlerini açıyor. Bebekler tembel değildir, süt akışına tepki verirler. Bu bebek gibi yenidoğan bebekler süt akışı yavaşlarsa uyuyakalabilirler, ille de doyduklarında değil.
35. saniyede yine tüple oynuyorum. Eğer bebek memeyi iyi kavrarsa ve tüp de doğru yerleştirilirse Emzirme Destekleyici Sistem biberon ya da parmakla beslemekten daha fazla zaman almaz. Meme alan bir bebeği parmakla beslemek de iyi bir yaklaşım değildir.

Videonun Yaklaşık 1. dakikasında bebeğin çenesini biraz aşağı çekiyorum. Unutmayın: İyi kavrama ve tüpün doğru yerleştirilmesi ile Emzirme Destekleyici Sistem yöntemi en iyi şekilde işler. Çeneyi aşağı çekmek bebeğin memenin daha büyük kısmını ağzına alabilmesini sağlar.
Yaklaşık 1 dakika 18. saniyede bebeğin poposunu annenin önkolu ile bastırarak bebeği daha da asimetrik bir pozisyona sokuyoruz.
Yaklaşık 1 dakika 55. saniyede bebeğin ağzından süt sızıyor. Bu demektir ki bir yanlışlık var. Ya bebek memeden kaydı ya da tüp kaydı. Tekrar tüple oynayarak düzeltmek işe yarıyor. 


EDS temizlenmesi:




Daha fazla sorunuz ya da endişeleriniz olması durumunda La Leche League Liderinizle (www.llli.org, www.lllturkiye.org), sertifikalı emzirme danışmanı (www.ILCA.org) ya da emzirme uzmanınızla irtibata geçin. 

Kaynak :

Emzirme Sanatı, La Leche League International, Gün Yayıncılık, 2011, sayfa 482-485

At-Breast Supplementer, Diana West : http://breastfeedingtoday-llli.org/long-term-at-breast-supplementing/

La Leche League Türkiye
La Leche League Türkiye

La Leche League, emzirmek isteyen kadınlara, destek, teşvik, bilgi ve eğitim vermeye kendini adamış, kâr amacı gütmeyen, her hangi bir mezheple bağlantısı olmayan uluslararası bir örgüttür.