Hamileyken Emzirmek


Yazar : Özlem Şahi
n (2 çocuk Annesi)

Hamile olmak tek başına emzirmeye engel değildir. Sütünüz hamilesiniz diye emen çocuğa zarar vermez.



Doktorunuz yatakta dinlenme verdiyse, ki bu cinsel ilişkinin ve meme stimülasyonunun yasak olduğu bir uygulamadır, o zaman doğuma kadar emzirmeye ara vermek ya da emzirme sayısını sınırlamak gerekir.
Bazı anneler memelerin uyarılmasının emzirmeye bağlı olarak erken doğumu tetikleyeceğinden korkar. Emzirmek oksitosin salgılanmasını sağlıyor evet, ve oksitosin rahim kasılmalarında da iş gören bir hormon ancak emzirme sırasında salgılanan oksitosin miktarı, normal şartlarda, doğumu başlatabilecek seviyeye ulaşmaz. Ayrıca rahimdeki oksitosin reseptörleri hamilelik hormonu olan progesteron sayesinde gebelik boyunca inaktif kalır. Ara sıra hissedilen hafif kasılmalar olabilir, bu normaldir ve endişelenmeyi gerektirmez.

Anneleri düşündüren bir başka konu da hem rahimdeki bebeğin gelişimi, hem süt yapımı hem de kendi vücutları için gereken gıdayı alamama endişesidir. Vücudumuzun ne kadar muhteşem olduğunu, gerekeni yapabilecek kapasitede olduğunu unutabiliriz. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme, acıkınca yemek ve susayınca su içmek bu dönemde de yeterli olur. Neden mi? Çünkü normalden çok daha fazla acıkır, sürekli su içme ihtiyacı hissedebilirsiniz. Boş mideyle emzirmek mide bulantısı da yapabilir.

Yetersiz beslenmenin hakim olduğu toplumlarda düşük doğum kilosu ve düşük emen bebek kilosu normal beslenen toplumlara göre daha fazladır. 1. trimesterde ek bir kalori ihtiyacı olmaz ancak 2. trimesterde +300 kalori, 3. trimesterde +450 kalori ihtiyacı vardır. Emzirdiğiniz bebek 6 aydan küçükse buna 650 kalori, ek gıdaya geçmişse 500 kalori daha ekleyin.

4. veya 5. aylarda sütünüz kolostruma dönüşmeye başladığı için süt miktarında bir azalma olabilir. Konuşan çocuklardan öğrendiğimize göre sütün tadı da bu sıralarda değişebiliyor ama çoğu çocuk, benim kızım dahil, bundan hiç şikayetçi olmadan emmeye devam eder.

Hamileyken güvenli bir şekilde emzirebilmek için dikkat edilmesi gereken şeyler vardır:
* Düzenli kontrollerle serviks uzunluğunun takibi
* Ek komplikasyonlar varsa emzirmenin buna uygun şekilde planlanması
* Erken doğum belirtilerinin farkedilip müdahale edilmesi

Erken doğumun ilk belirtileri şunlardır:
* Bir saat içinde 4 ya da daha fazla rahim kasılması
* Belin alt kısmında ağrı
* Pelvise doğru basınç
* Mensturasyon sancısına benzer ağrı
* Vajinal akıntılarda artış (mukus, kan veya su)

Eğer bir saat içinde 2 veya 3 kere kasılma olduysa

* Kasılmaların sayısını ve bir kasılmanın ne kadar sürdüğünü not alın
* Mesanenizi boşaltın
* Büyük bir bardak su için, bazen dehidrasyon da kasılmalara neden olabilir
* Sol tarafınıza yatın ya da ayaklarınızı yükselterek uzanın. Aktif olarak dinlenin
* Tüm bunları yaptığınız halde, saatte 4 ya da daha fazla kasılma oluyorsa derhal doktorunuza başvurun


Kaynak ve Daha Fazla Bilgi için:
Resim : Karma Marie 
Fotoğrafı çeken : Cheyenne Cannon


La Leche League Türkiye
La Leche League Türkiye

La Leche League, emzirmek isteyen kadınlara, destek, teşvik, bilgi ve eğitim vermeye kendini adamış, kâr amacı gütmeyen, her hangi bir mezheple bağlantısı olmayan uluslararası bir örgüttür.