Formül Mama Takviyesini Bırakma


Orijinal Yazı: Weaning from formula supplements
Yazar: Kelly Bonyata, BS, IBCLC
Çeviren: Arzu Yucekaya Bat
Düzeltmeler: Can Uckan, Merve Demirey Akkaya, Seda Diri Ilic
Yazarın izniyle çevrilmiştir.


Formül mama takviyesini bırakma


Bebeği sıklıkla emzirin.
Günlük en az 10 kere emzirmeyi hedefleyin. Eğer bebek iyi emmiyorsa bir emzirme danışmanına danışın.


Image credit: Jerry Bunkers on flickr
Gorsel: Jerry Bunkers- flickr

Takviyeleri bırakma metotları:

Takviyeleri birden kesmeyin. Bu süreç aşamalı bir şekilde olmalıdır.


  1. Hazırlık yapın: Bebeğinizi takip eden doktorunuzla konuşun. Birkaç günlüğüne bebeğin günlük ne kadar aldığını görmek için verdiğiniz takviyelerin miktarını kaydedin.(Mama) takviyesi  yerine varsa sağılmış süt kullanın. Eğer yeterli sağılmış süt stoğunuz yoksa donör süt (süt  anneden alınmış süt) ya da formül mama kullanabilirsiniz.
  2. 1-3. Günler: Günlük verdiğiniz miktardan 30 cc düşün. Dikkat: Her beslenmede verdiğiniz miktardan değil, bebeğin gün içinde aldığı toplam miktardan düşmeye dikkat edin. Bebeğin çişli ve kakalı bezlerini takip edin. Eğer sonuç iyiyse günlük verdiğiniz bu miktarı aşmayın ve bebek sık emmek isterse emzirin.
  3. 4-6. Günler: 3. aşamada verdiğiniz miktardan 30-60 cc düşün. Her şey yolunda görünüyorsa 60 cc azaltmayı deneyin. Bebeğin çişli ve kakalı bezlerini takip edin. Eğer sonuç iyiyse günlük verdiğiniz bu miktarı geçmeyin ve bebek sık emmek isterse emzirin..
  4. 7.-9. Günler: 2. aşamada verdiğiniz miktardan 30 cc düşün. Bebeğin çişli ve kakalı bezlerini takip edin. Eğer sonuç iyiyse  günlük verdiğiniz bu miktarı aşmayın ve bebek sık emmek isterse emzirin.
  5. Eğer bebeğin çişli ve kakalı bezleri yeterli süt aldığını gösterir durumdaysa yukarıdaki yöntemle, 2-3 günde takviye miktarını yavaşça azaltarak devam edin.
  6. Takviyeler sadece sağılmış anne sütüne döndüğü anda daha hızlı bir şekilde takviyeyi azaltmaya başlayabilirsiniz. Bu noktada vücudunuz bebeğiniz için yeterli sütü üretiyor demektir ancak bebeğin süt ihtiyacını sadece memeden alacağı bir duruma (bebek anneden ayrı değilken) geçiş yapmanız gerekmektedir.
  7. Eğer bebeğin kilo alımı veya çişli bezleri sınırdaysa ya da yeterli değilse aynı miktarda takviye verebilir ya da bir önceki aşamada verdiğiniz miktara tekrar dönüp  daha yavaş bir şekilde azaltmaya devam edebilirsiniz.
  8. Bebeğin gelişimini takip edin. Bebeğin yeterli kilo alıp almadığını görmek için en az haftada bir olacak şekilde tarttırın. Her şeyin yolunda gittiğine emin olmak için bebek sadece memeye döndükten bir hafta sonra tekrar kilo kontrolü yapın. Süreç boyunca durumunuzu takip eden doktorunuz ile irtibat halinde olun.

Sütü artırmak için pompayla sağmak:


  • Pompayla sağmak sütünüzü daha hızlı bir şekilde artırır, ayrıca takviye gerektiğinde mama yerine kendi sütünüzü kullanabilirsiniz. Sağımda hedefiniz, memeden daha çok süt almak ve/veya memeyi daha sık boşaltmaktır. Ne kadar çok süt boşalırsa o kadar çok süt üretirsiniz.
  • Hastane tipi çift taraflı pompa zamandan tasarruf sağlar ve sağımda verimliliği artırır.
  • Süt üretimi düzene oturana kadar 24 saat içinde en az 8 kez iyi bir emzirme ve/veya sağma sağlamak önemlidir. Günde 10 kez daha iyi olur.
  • Eğer bebek emmiyorsa 20-30 dakika ya da son damla sütün üzerine 2-5 dakika daha sağacak şekilde pompa yapın. Bebek emiyorsa fakat memeyi boşaltamıyorsa emzirmeden sonra 10-15 dakika pompa yapın.  Bebek memeyi boşaltıyorsa emzirme aralarına sağım seansları eklemek işe yarayacaktır.
  • Her emzirme sonrası memeyi iyice boşaltın. Pompanın  en verimli şekilde sağdığından emin olmak için, son damla sütün üzerine 2-5 dakika daha sağacak şekilde sağım yapın. Pompadan önce memeye masaj yapın ve pompa süresince de memenin daha iyi boşalmasını sağlamak ve sağılan süt miktarını artırmak için masaj ve (c şeklinde tutup) baskı uygulayın.



Bu takviye azaltma yöntemi Kathy Kuhn’un metodundan uyarlanmıştır.




Çevirenin notu: Bu yazı iyi emen bebekler ve pompayı verimli kullanan anneler içindir. Bebeğiniz iyi ememiyorsa bir emzirme danışmanından yardım alabilirsiniz. Bazen annelerin pompaya alışması ve verim alması zaman alabilir. Lütfen bunu da göz önünde bulundurun. Pompanın size uygun olmasına dikkat edin. Metodu uygulamadan önce iyi gözlem yapmayı ve bebeğinizi tartmayı unutmayın. Süreç devam ederken doktor kontrolünde olmaya ve bebeğinizi aynı tartıda tartmaya özen gösterin.


pandemonium
pandemonium

La Leche League, emzirmek isteyen kadınlara, destek, teşvik, bilgi ve eğitim vermeye kendini adamış, kâr amacı gütmeyen, her hangi bir mezheple bağlantısı olmayan uluslararası bir örgüttür.