Kemoterapi ve Emzirme





Language: Türkçe
Kemoterapi ve Emzirme
Valarie Molstre, Fargo, North Dakota, USA
Çeviren: Çiğdem Kayacık
Kemoterapinin üstesinden gelmek ve bebeğimi emzirmek.
Bugün oğlum ve ben yolumuza çıkan muazzam bir engeli aştık. Onu ilk kez emzirdim.
28 haftalık gebeyken bana meme kanseri teşhisi konuldu. Kanserim evre 2, hücre yapısı grade 3 ve üçlü reseptör negatif idi ; bu çok agresif tipte bir kanser olduğu anlamına geliyor. Doktorlar kemoterapiye hamileyken başlamaya karar verdiler.
Kemoterapi
Beş kemoterapi seansından sonra, oğlum sağlıklı bir şekilde dünyaya geldi. Kemoterapiden sonra haftalar geçmeden emziremeyeceğim söylendiği için doğduğunda bebeğimi memeye koyamadım. Hatta en başta pompa da yapamayacağım söylendi. Hastanedeki emzirme uzmanı beni görmeye bile gelmiyordu.
Buna rağmen, sorular sormayı sürdürdüm ve kemoterapi ilaçları üzerine araştırma yapmaya ve her birinin sütümden temizlenmesinin ne kadar süreceğini bulmaya gönüllü bir emzirme danışmanı buldum.
Bir kemoterapi dozundan on gün sonra emzirebileceğimi ve sütümü sağmamın da güvenli olduğunu öğrendim. Böylece, iki buçuk ay boyunca, süt üretmeye devam edebilmek ve süt üretim miktarımı korumak için, sütümü sağıp döktüm.
Daha sonra, kemoterapi seansları iki haftada bir olmaya başladığında, her döngüde dört gün emzirebildim. Artık, nihayet, günde altı kere sağım yaparak geçen dört ay sonunda oğlumu emzirebiliyorum.
Hala zorluklarla karşı karşıyayız. Radyasyon tedavisi büyük ihtimalle etkilenen memede sütün azalarak bitmesine neden olacak, ama bugün zafer benim. Bu benim bedenimin hakimiyetini geri alışımı simgeliyor. Şu anda bu tek bir şeyin kontrolü benim elimde. Emzirmek çocuğum için sadece benim yapabileceğim bir şey, ve eğer bana bir şey olursa, bu, benim ona verdiğim, ömrü boyunca sürecek olan koruma ve sağlık demek.
Hikayemi lütfen paylaşın. Emzirme ve kemoterapi ile ilgili internette bilgi bulamamıştım. Her durum farklı olmakla birlikte, umarım bu hikaye emziremeyeceği söylenen bazı annelere ulaşır ve onlara cevap aramayı sürdürme cesareti verir.

Editörün notu. Valarie bu hikayeyi 2015 Haziranında yazdı ve bugün mutlu ve sağlıklı olan oğlunun bu sevimli fotoğrafını benimle paylaştı. Valarie’nin tüm test sonuçları şimdiye dek temiz çıktı ve ne mutlu ki hastalığı remisyonda.

La Leche League Türkiye
La Leche League Türkiye

La Leche League, emzirmek isteyen kadınlara, destek, teşvik, bilgi ve eğitim vermeye kendini adamış, kâr amacı gütmeyen, her hangi bir mezheple bağlantısı olmayan uluslararası bir örgüttür.