Sigara içen anneler bebeklerini emzirebilir mi?

Sigara içmenin hem size hem bebeğinize çok zararlı olduğunu unutmayınız.
Sigarayı bırakmak için yardımcı kuruluşlara başvurunuz.Tütün hiç kimse için iyi değildir ama sigara içen bir anne söz konusu olduğunda,
emzirmek her zaman mamadan daha güvenli bir seçimdir.

Orijinal Yazı : http://www.lalecheleague.org/faq/smoking.html
çeviri : Ayşe Glass Sabah
Düzeltmeler: Almila Lara Abulaban, Arzu Yucekaya Bat, 

Günümüzde pek çok insan sigaranın; hem kendi, hem çevresindekilerin sağlığına etki eden zararlarının farkında. Hamilelik, çoğunlukla sigarayı azaltma ya da tamamen bırakma konusunda kadınları teşvik etmekte.

Annesi sigara içen bir bebek de emzirmenin yararlı yönlerinden faydalanabilmektedir. Ancak annenin içtiği sigara sayısı arttıkça; bebeğin emzirilmesi ya da formül mama ile beslenmesi fark etmemekle birlikte hem bebek hem annesi için ortaya çıkabilecek sağlık sorunları riski artmaktadır.


Çok sigara içmek anne sütünü azaltabildiği gibi ender rastlansa da emzirilen çocukta; bulantı, kusma, karın krampları, kusma gibi semptomlar görülebilmektedir (Vorher 1974). Anne, sigara içmeyi minimumda tutarak bu riski azaltabilir. Anne sigara içtiği zaman, kandaki ve sütteki nikotin seviyeleri önce artar, sonra zamanla azalır. Nikotin seviyesinin vücutta yarıya inmesi için gereken süre (nikotin yarı-ömrü) 95 dakikadır.Bu nedenle, emzirme sırasında ve hemen öncesinde sigara içmekten kesinlikle kaçınılmalıdır.

Annenin sigara içmesi, sütten erken kesilme, süt üretiminin azalması ve süt gelmesi refleksinin engellenmesi ile doğrudan bağlantılıdır. Aynı zamanda sigara içmek, kandaki prolaktin seviyesini düşürmektedir. Bir çalışma (Hopkinson et al 1992) sigara içmenin süt üretiminin önemli ölçüde azalmasına neden olduğunu göstermektedir. Doğumdan 2 hafta sonra günde 514 ml olan süt üretimi, sigara içen annelerde 406 ml'dedir. Aynı zamanda sigara içen annelerde metabolizma hızı biraz daha yüksektir. Bu nedenle laktasyon için gerekli olan kalori depoları yetersiz olabilir ve anne daha çok yemek yemeye gereksinim duyabilir.

Sigara içmek huzursuzlukla ilişkilendirilmektedir.Bir çalışmaya göre, sigara içmeyen annelerin bebeklerin yanlızca %26'sında gözlemlenen koliklik (2-3 saat 'aşırı' ağlama) sigara içen anneler tarafından emzirilen bebeklerin %40'ında görülmüştür (Matheson ve Rivrud 1989). Kolik ve sigara arasındaki bağlantı, formül mama ile beslenen, evinde bir ya da daha fazla kişinin sigara içtiği evlerde büyüyen bebekler üstüne yapılan bir çalışmada da gözlemlenmiştir (Lawrence, p.519).

Bebek nasıl beslenirse beslensin, ebeveynler başka bir odada ya da tercihen evin dışında sigara içerek bebeği pasif içicilikten korumalıdır. Sigara dumanı solumak pek çok sağlık sorununa yol açmaktadır. Araştırmacılar, ebeveynlerinden birinin ya da her ikisinin sigara içtiği çocuklardaki sağlık sorunlarını belgelemişlerdir. Bir çalışmada (Colley ve Corkhill 1974), araştırmacılar 2,205 bebeğin sağlık durumunu takip ederek sigara içen ebeveynlerin çocuklarında, yaşamlarının ilk yıllarında pnömoni, bronşit ve SIDS hastalıklarının daha çok görüldüğünü bulmuşlardır. Bu durum hem emzirilen hem de mama ile beslenen bebekler için geçerlidir.

Mama ile beslenen bebeklerde solunum hastalıklarının görülme olasılığı emzirilen bebeklere göre daha yüksektir. Bu nedenle annesi veya evde yasayanlardan biri sigara içen ve mama ile beslenen bebekler daha çok risk altındadır. Dr. Jack Newman, ''Emzirilmeyen bebeklerdeki sağlık riskleri, ailesi sigara içen ancak emzirilen bebeklere göre yine de daha çoktur. Karar annenindir ancak ben emzirmeyi destekliyorum.'' Şeklinde belirtmektedir. 

Önemli: 
  • Emzirme sırasında ve hemen öncesinde sigara içmekten kesinlikle kaçınılmalıdır
  • Bebeğinizin olduğu odada ya da evin içinde kesinlikle sigara içmeyiniz ve içilmesine izin vermeyiniz. 
  • Sigara içilecekse mutlaka açık bir alanda ve evin dışında içilmelidir. 
  • Sigara içtikten sonra ellerinizi yıkamaya özen gösteriniz. 
  • Kıyafetlerinizin koku taşımaması için, sadece sigara içerken kullandığınız bir gömlek ya da ceket bulundurunuz


Nikotin yerine geçen sigara bırakmaya yardımcı maddeleri kullanmanın etkileri nelerdir?

Doğası gereği bağımlılık yapan sigarayı bırakmak isteyen anneler, nikotin yerine geçen bırakmaya yardımcı ürünlerin güvenliğini merak edebilir.Bu ürünlerin kullanılması, annenin sigara içmesinden daha büyük bir problem değildir.

Dr. Thomas W. Hale'in bir çalışması olan İlaçlar ve Anne Sütü'nün 1999 baskısına göre, sigara bağımlılarının (günde 20 sigara) çoğunun kanındaki nikotin seviyesi, mililitre başına 44 nanograma (ng/mL) yaklaşmaktadır. Bu seviye nikotin bandı kullananlarda ortalama 17 ng/mL'dir.

Dr. Hale, ''Bu nedenle, süte geçen nikotin seviyesinin, annenin sigaradan uzak durması ve nikotin bandını doğru kullanması koşuluyla, nikotin bandı kullanan annelerde sigara içen annelere göre daha az olması beklenmektedir. Hem sigara içen hem nikotin bandı kullanan annelerin bebeği emzirmesi, kandaki nikotin seviyelerinin çok yüksek olması nedeniyle bebeği tehlikeye atabilir. Nikotinin kabus görmek gibi bebeğe olan olumsuz yan etkilerini azaltmak için gece yatarken bantlar çıkarılmalıdır.''

''Nikotin sakızı kullanan annelerinse nikotin seviyeleri, doğrudan sigara içen annelerin ortalama %30-60'ı kadardır.Çünkü nikotin bantlarıyla üretilen sürekli ve düşük nikotin plazma seviyesi; nikotin sakızında hızla çiğnenmesi halinde, sigara içenlerdeki gibi çok daha yüksek seviyelerdedir. Nikotin sakızı kullanmayı tercih eden anneler, sakızı kullandıktan sonra 2-3 saat emzirmekten kaçınmalıdır'' şeklinde belirtmektedir.

Kaynak:

American Academy of Pediatrics Committee on Drugs. The transfer of drugs and other chemicals into human milk. Pediatrics 2001; 108(3): 776-89.
Amir, L. Maternal smoking and reduced duration of breastfeeding: A review of possible mechanisms. Early Hum Dev 2000;164(1): 45-67.
Centers for Disease Control. Health objectives for the nation: Cigarette smoking among adults 1993. MMWR 1994; 43:925-930. 
Laurberg, P. et al. Iodine nutrition in breast-fed infants is impaired by maternal smoking. J Clin Endocrinol and Metab 2004; 89:181-87.
Mackay, J. and Eriksen, M. The Tobacco Atlas. Geneva, Switzerland: World Health Organization, 2002.
Mohrbacher, N. and Stock, J. THE BREASTFEEDING ANSWER BOOK, 3rd Edition. Schaumburg, IL: La Leche League International, 2003.
Mullen, P.D. et al. Postpartum return to smoking: Who is at risk and when. Am J Health Promot 1997; 11(5):323-30. 
Nafstad, P. Breastfeeding, maternal smoking and lower respiratory tract infections. Eur Respir J 1996; 9:2623-29.
Nylander, G. et al. Amming. Effekt av royking og utdanning [Breastfeeding. Effects of smoking and education]. Tidsskrift for den Norske laegeforening1989;109:970-3. 
Smoking and Breastfeeding. LLLI, 2004. Publication No. 1487-27.
Starling, J. et al. Breastfeeding success and failure. Aust Paediatr J 1979; 15:271-74. 
Ward, S. Addressing nicotine addiction in women. J Nurse Midwifery 1999; 44(1): 3-18.
Widstrom, A.M. et al. Somatostatin levels in plasma in non-smoking and smoking breastfeeding women. Acta Paediatrica Scandinavica 1991; 80:13-21. 
THE WOMANLY ART OF BREASTFEEDING, 7th Edition. Schaumburg, IL: La Leche League International, 2004.
Woodward, A. Acute respiratory illness in Adelaide children: Breastfeeding modifies the effect of passive smoking. Journal of Epidemiol Community Health1990; 44: 224-30.
Emzirme Sanati, La leche league International, Gün Yayincilik, 2011 sayfa 489
La Leche League Türkiye
La Leche League Türkiye

La Leche League, emzirmek isteyen kadınlara, destek, teşvik, bilgi ve eğitim vermeye kendini adamış, kâr amacı gütmeyen, her hangi bir mezheple bağlantısı olmayan uluslararası bir örgüttür.