Süt Kanalları Tıkanması



Tüm yazısını okumak için TIKLAYIN

Kisaca: 

Tıkalı kanallara ne yapalım? 

  • Amacımız sütün tekrar hareketlenmesini ve tıkandığı yerden geçmesini sağlamaksa; bolca emzirmek ya da sütü sağarak göğüsü yumuşatmak önemlidir. 
  • Emzirmeden ya da sütünüzü sağmadan önce (pompa yapmak demiyorum çünkü elle de sağabilirsiniz) ılık bir duş yapıp gevşemek ve göğüs üzerine on, onbeş dakika kadar ılık kompres yapmak tıkalı kanalın yumuşamasına yardımcı olacaktır. 
  • Ilık kompres sonrası göğüsünüzde hissettiğiniz bilyenin üzerine saat yönünde nazikçe masaj yapabilirsiniz. Biliyorum çok acıyor, o yüzden nazik olun. Sizin yorulduğunuz yerde eşiniz size destek olabilir.  
  • Ilık kompres sonrası “bilye torbası masajını” deneyebilirsiniz. Göğüsünüzü, birbirine kenetlediğiniz parmaklarınızla ellerinizin içinde tutun. Şimdi ellerinizin içinde bilye dolu bir torba tuttuğunuzu hayal edin ve kenetli ellerinizi nazikçe hareket ettirerek bilyeleri yerlerinden oynatın. Hareket etmek lenf sisteminizin çalışmasına yardımcı olacaktır. 

Tıkalı kanallar için emzirme pozisyonu; Bebeğinizi yere ya da geniş bir yatağın üzerine yatırın. Dirseklerinizin üzerinde bebeğinize doğru eğilin. Yerçekiminin yardımıyla bu pozisyonda emzirin. Kabul ediyorum biraz zor gibi görünüyor ama tıkanmış kanallara sahip anneler, onların açılması için yardımcı olacak her türlü yöntemi denemek isteyeceklerdir.


  • Balenli ve sıkı sütyenler takmayın, hatta hiç sütyen takmayın. İlla takmak isterseniz pamuklu, balensiz, sıkı olmayan ve emzirmeye uygun sütyenleri tercih edin. 
  • Bebetoları wrap gibi taşıyıcılarda uzun süreli taşımak göğüslerin sıkışmasını ve dolayısıyla kanalların tıkanmasını sağlayabilir dikkat!  


Gelelim yapması en zor olan şeye; kendinize iyi bakın, bol bol dinlenin ve sağlıklı beslenin. Emzirme sürecinizde elinizin altında olasını tavsiye ettiğim en önemli ve yararlı kaynaklardan biri olan “Emzirme Sanatı” kitabını da yanınızdan ayırmayın!

Doula Özge Taşkın
http://www.hthayat.com/yazarlar/ozge-taskin/1029098-emzirme-sorunlari-tikali-kanallar
La Leche League Türkiye
La Leche League Türkiye

La Leche League, emzirmek isteyen kadınlara, destek, teşvik, bilgi ve eğitim vermeye kendini adamış, kâr amacı gütmeyen, her hangi bir mezheple bağlantısı olmayan uluslararası bir örgüttür.