La Leche League Toplantılarında Neler Yapılıyor?



Birçok kişi, emzirme toplantılarına neden katılınacağını anlamakta zorlanır. "Bu toplantılara kim gider ve orada neler konuşulur?" diye merak edebilirler.

Grup toplantılarında La Leche League Liderleri ve diğer anneler tecrübelerini paylaşır, tavsiyelerde bulunur, birbirlerine destek ve cesaret verir. LLL toplantıları diğer annelerin tecrübelerinden faydalanmak ve onlarla arkadaş olmak için idealdir. Bu toplantılar, annelerin arkadaşça ve samimi bir ortamda birbirleriyle olan paylaşımları için zaman tanır. Resmiyetten uzak bu toplantılara anne adayları ve bebekleriyle beraber yeni anneler ve tecrübeli anneler katılır. Çoğu grubun sohbetleri emzirme konusunda olsa da, her toplantı farklıdır ve katılımcıların sorularına daima öncelik verilir.



LLL toplantılarına neden katılınmalı? Önceki jenerasyonlardan birçok anne bebeklerini emzirmek için yeterince destek görmüştür çünkü onların anneleri, büyük anneleri ve kızkardeşleri de anne sütüyle beslenmiştir. Günümüzde birçoğumuz ailelerimizden uzakta yaşıyoruz ve büyük ihtimalle anne sütü ile beslenmedik. Emzirmek doğal bir eylemdir, ancak aynı zamanda öğrenilen bir sanattır. Bir LLL toplantısına katılıp diğer anneleri bebeklerini emziriken görmek, yeni annelerin ve anne adaylarının bebeklerini nasıl beslemeleri gerektiğini öğrenmelerine yardımcı olur.


LLL toplantılarına kimler katılır? Emzirmek isteyen tüm kadınlar LLL toplantılarına katılmalıdır. Kadınlar hamile kaldıklarını öğrendikleri andan itibaren ve hatta isterlerse daha öncesinden bu toplantılara katılabilirler! Bu toplantılara gebeliğin erken dönemlerinde katılmak, anne adaylarının "kadınca emzirme sanatı" üzerine olabildiğince çok şey öğrenmeleri için bol bol zaman tanır. Bir çok grup özellikle emziren aileler için emzirme, beslenme, ebeveynlik ve doğum ile ilgili kitaplardan oluşan geniş bir kütüphaneye sahiptir. Geniş kapsamlı LLL rehberi, Emzirme Sanatı (The Womanly Art of Breastfeeding), bir çok Grup tarafından satışa sunulmaktadır. Genellikle Grup kütüphanelerinde bulunan kitap.



Toplantı konuları nelerdir? Aşağıdaki konulara değinilerek emzirme hakkında detaylı bilgiler verilmektedir:
  • Emzirmenin avantajları. Anneler insan sütünün çok önemli özellikleri, vücudumuzun süt üretme konusundaki inanılmaz yeteneği ve emzirmenin aileler, çevre ve toplum üzerindeki olumlu etkileri hakkındaki bilgiler karşısında hayrete düşmektedir.
  • Bebekli hayata alışmak. Bu toplantı ilk altı haftaya odaklanır ve aile düzenine geçişin mümkün olduğunca yumuşak olması için ipuçları verir. 
  • Zorlukların üstesinden gelmek. Liderlerin ve annelerin, emzirme sürecinde engellerle karşılaşan diğer annelerin bunları aşmasına yardımcı olacak harika fikirleri var.
  • Beslenme ve mama. Hamile kadınlar bu konudan hoşlanıyor, böylece henüz doğmamış bebeklerinin sağlığını en iyi şekilde koruyabiliyorlar. Anneler bebeklerinin katı gıdalara nasıl başlayacağını öğreniyor. Aileler için farklı beslenme seçenekleri paylaşılıyor.
 
LLL toplantıları fikirlerin sunulduğu bir açık büfe gibidir. Anneler sadece kendilerine ve ailelerine uygun olanı seçebilir.
Bunca konu bolluğu ve her Grubun kendine has özellikleri sayesinde, her toplantı birbirinden çok farklı. Katılımcıların katkılarına ve sorularına açığız. Bazı gruplar çiftler ve küçük çocuk anneleri için özel toplantılar düzenlemektedir.
Peki ya toplantının kendisi? Toplantılar yetkili bir LLL Lideri tarafından yönetilir. O bebeğini emzirmiş ve La Leche League'in kapsamlı eğitim programını tamamlamış bir annedir. Toplantılar boyunca emzirme konusundaki bilgilerini diğerleriyle paylaşır, onuları tecrübelerini paylaşmaya teşvik eder ve La Leche League’in emzirerek annelik felsefesinin anlaşılmasına yardımcı olur. Onun elindeki malzeme tıp, psikoloji, beslenme ve çocuk gelişimi alanlarından uzmanlarca onaylanmıştır.  Liderler LLLI bilgisini,  anneler arasında paylaşım ve sorular için bol bol zaman sağlayan geniş bir formatta sunar. Anneler (ve bebekleri!) emzirerek annelik kavramına teşvik eden sıcak ve destekleyici atmosferden keyif alır. 
Şimdi, LLL toplantılarının nerede yapıldığını merak etmiyor musunuz? Bu toplantılar genellikle evlerde ya da belediye binalarının  toplantı odalarında, hastane kütüphanelerinde vs. yapılır. (La Leche League herhangi bir din ile ilişkili değildir—biz tarikat ya da mezhep gözetmeyen bir organizasyonuz.) Bazı Gruplar gün içinde toplanırken, diğerleri akşam toplantılarını daha uygun bulur. Size yakın bir Grup bulmak için LLL Web Sayfasına bakın. La Leche League hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, LLL hakkında kaynaklar koleksiyonumuzu ziyaret edin.
Yararlı bilgiler sayfamız anne sütü alan çocukların ebeveynlerine, ilgilendikleri konularda La Leche League International’dan bilgi sağlar. Bu bilgilerin tümü ailenizin yaşam tarzınıza uygun olmayabilir. Bunlar genel bilgiler olup,  tıbbi veya başka türlü bir tavsiye niteliğinde değildir. Eğer ciddi bir emzirme sorununuz ya da endişeniz varsa, direk olarak bir La Leche League Lideriyle konuşmanız şiddetle tavsiye olunur. La Leche League Liderleri tıp personeli değildir, bu yüzden sağlık problemleri için lütfen sağlık personeline danışınız.

Orijinal Yazı: What Goes on at Those La Leche League Meetings?
Çeviri: Eylem Atılgan
 

La Leche League Türkiye
La Leche League Türkiye

La Leche League, emzirmek isteyen kadınlara, destek, teşvik, bilgi ve eğitim vermeye kendini adamış, kâr amacı gütmeyen, her hangi bir mezheple bağlantısı olmayan uluslararası bir örgüttür.