Yeni doğan bebeğim tam anlamıyla hiç emmeyi beceremedi. Onu nasıl tekrar emmeye alıştırabilirim?

Orijinal ismi: My newborn has never really gotten the hang of nursing. How can I get him back to the breast?
Çeviren: Elmas Orhan

Yeni doğan bebegin emmeye isteksiz olmasının bir çok sebebi olabilir. (eğer bebeğiniz artık yeni doğan 
değilse sıkça sorulan sorulardaki emmeyi reddetme (nursing strikes) kısmına bakın.

Karen Zeretzke aşağıda isteksiz emen bebek tiplerinden örnekler veriyor.
  • Memeye karşı koyan bebekler
  • Memeye kavga edercesine karşı koyan bebekler
  • Memeye tutunamayan bebekler
  • Memede tutunup kalamayan bebekler
  • Memede emme hareketini yapmayan bebekler
Bebeğinizi memeye tekrar alıştırmak sabır ve ısrar gerektirir. Eğer yeni doğan bebeğiniz memeye tutmazsa doğumdan hemen sonraki bir kaç saat icinde kolostrum’u sağmaya baslamanız gerekiyor. Elle sağabilir yada pompayi tercih edebilirsiniz. Şunu bilin ki kolostrum az miktarda oluşur. Ama bu az miktardaki kolostrum dahi saklanmalı ve bebeğe kaşıkla, damlalıkla ya da emzirme şırıngası (enjektor) ile verilmelidir. Bebeğiniz emmediği sürece, memelerin şişmesini önlemek ve bebek etkili bir şekilde emmeye başladığında süt üretimini temin etmek için düzenli bir şekilde sütün sağılması çok önemli. Memelerin şişmesi bebeğin etkili bir şekilde memeyi tutmasını daha da zorlaştıracaktır.

Bebeğin beslenmesi aynı oranda önemli. Eğer bebek uzun süre beslenmezse su kaybına uğrayabilir yada memeyi tutmak için çok bitkin düşebilir. Bebek doğru bir şekilde emmeyi öğrenmeden emzik ve biberon gibi nesnelerle yanlış emme biçimlerine alıştırılmaması gerekir.
Bu konuyle ilgili üyelerimizden Carol Brussel in NEW BEGINNINGS isimli aylık dergimizde yazdığı "When A Baby Won't Nurse," (Bebek Emmediği Zaman) çok faydalı bir makaledir. Bu makalede bebeği emmeye alıştırmanın püf noktaları şöyle sıralanmıştır:
  • Bebeğinizi emzirmeyi bebek uyurken yada çok uykusu gelip uyumak üzereyken geceleri veya gündüz uykuları sırasında deneyin.
  • Değişik emzirme pozisyonlarını deneyin (örnekleri gör). Bazı bebekler bir pozisyonda memeyi reddedebilir ama diğer pozisyonda emer.
  • Hareket halinde iken emzirin.
  • Sessiz, karanlık bir yerde yada dikkatin dağılmayacagi bir yerde emzirin.
  • Bebeğe daha fazla ilgi gösterin ve her ikiniz için de rahatlatıcı etki sağlamak için teniniz beğeğin tenine değsin.
  • Mümkün oldukça meme verirken belden yukarı kıyafetlerinizi çıkarın, bebeği de sadece beziyle bırakın. Eğer oda soğuksa şal yada battaniye kullanın.
  • Bebeği emme denemeleri sırasında kendinize yakın tutmak için sling veya benzeri taşıyıcılar kullanın.
  • Sakinleşmek için beraber ılık banyo yapabilirsiniz.
  • Birbirinize daha yakın olmak ve emzirme denemeleri için daha çok fırsat yaratmak amacıyla beraber uyuyun.
Daha detaylı bilgi için, lütfen Karen Zeretzke nin yazdığı "Helping a Mother with a Baby Who Is Reluctant to Nurse" (Emmek istemeyen bebeği olan anneye yardım) isimli içinde bebekleri emmeye alıştırmak için bir çok öneriler olan makaleyi okuyun. Zamanınız olduğunda okumanız ya da bu fikirleri doktorunuzla paylaşmanız çok faydalı olacaktır. Kütüphanemizde bulunan ‘The Breastfeeding Answer Book – Third Edition’ (Emzirme El Kitabı - 3. Baskı) da da ilave öneriler bulunmaktadır.




Eğer bütün bu öneriler denemenize rağmen size işe yaramıyor gibi geliyorsa, bölgenizdeki LLL Lideri size destek verebilir ve daha başka öneriler sunabilir. Sadece  konuşabileceğiniz birisinin olması bile stresi azaltacak ve hem sizin hem de bebeğinizin rahatlamasına yardım edecektir.
gülşen
gülşen

La Leche League, emzirmek isteyen kadınlara, destek, teşvik, bilgi ve eğitim vermeye kendini adamış, kâr amacı gütmeyen, her hangi bir mezheple bağlantısı olmayan uluslararası bir örgüttür.