Bebeğim Yeterince Süt Alıyor mu?


EMZİRİLEN BEBEĞİN YETERİNCE SÜT ALDIĞI NASIL ANLAŞILIR?

  • Bebeğiniz doğumdan sonraki ilk gün ya da ilk iki gün günde yalnızca bir ya da iki bez ıslatır. Üçüncü ya da dördüncü günden itibaren bebeğiniz ıslak bez sayısını artıracaktır. Bundan sonra günde en azından beş ya da altı bez ıslatmalıdır ve bu bezler oldukça ıslak olmalıdır. 
  • Bebeğiniz doğumdan sonraki ilk gün ya da ilk iki gün mekonyum, yeşil-siyah renkte katran görünümlü ilk kaka, döneminden geçecektir. Üçüncü gün itibariyle rengi yeşil olup geçiş kakasına dönüşecektir. Bebeğin, doğumdan sonraki üçüncü gün civarında başlayan ve günde en az üç-beş defa kendini gösteren bağırsak hareketleri ortaya çıkacaktır. Beşinci günden itibaren kakasının rengi genelde parlak sarı renkte olur. Miktarının en az 2,5 cmlik bir bozuk para kadar olması gerekir.
  • Bebeğiniz doğumdan sonraki ilk üç ya da dört gün içinde doğum kilosunun en fazla %7’si kadar kilo kaybedebilir. Üçüncü ya da dördüncü gün sütünüz daha çok gelmeye başladığında bebeğinizin artık kilo almaya başlamasını bekleyebilirsiniz. Bebeğiniz 10-14 günlük olduğunda doğum kilosuna ulaşmış olmalıdır. Bundan sonra anne sütü alan bebeklerin çoğu ilk dört ay haftada ortalama 170-210 gr. alır. 
  • Bebeğiniz sık sık, genellikle her 1,5 saat ile 3 saat arasında, meme emecektir, bu da 24 saatte ortalama en az 8-12 defa demektir. İlk günlerde sık sık emzirmek anne sütünün gelmesine yardımcı olur. 
  • Bazı bebekler birkaç saat çok sık emerler ve sonra birkaç saat uyurlar. Beslenme her zaman düzenli aralıklarla olmaz. 
  • Bebeğin beslenme işaretlerini takip edin ve bir beslenme çizelgesi oluşturmaya çalışmayın. Ağlama gecikmiş açlık işareti olarak değerlendirilmelidir.
  • Bebeğiniz sağlıklı görünüyor, ten rengi iyi durumda, cildi sıkı, kilo alıyor, boyu uzuyor, baş çevresi gelişiyor ve hareketliyse bebeğiniz yeterli miktarda süt aldığına emin olabilirsiniz.


YANLIŞ ALARMLAR
Bazı anneler bebekleri çok süt alsa da hala bunun yeterli olmadığını düşünürler. Anneleri endişelendiren “yanlış alarm” örnekleri aşağıdaki gibidir:

Memeleriniz birden yumuşamış gibi gelir. Baştaki dolgunluk hissi hafiflediğinde hemen hemen tüm anneler böyle düşünür. Bu daha az süt ürettiğiniz anlamına gelmez; sadece süt miktarınız bebeğinizin ihtiyaçlarına uygun hale gelmiştir.

İki emzirme arasında memelerinizden artık süt sızmamaktadır. Bu da sütünüzün bebeğinizin ihtiyaçlarıyla uyum içinde olduğunun başka bir belirtisidir. Bazı annelerde ilk aylardan sonra bile memeden süt sızması devam eder; bazılarında ise sızma nadiren olur. Bunun ne kadar süt ürettiğinizle ilgisi yoktur.

Bebeğiniz huzursuz görünüyor. Çoğu bebeğin her gün huzursuz zamanları olur, bunun açlıkla ilgisi yoktur. Bazı bebeklerin çok uyarılmaya ve harekete ihtiyacı vardır; bazıları ise yatıştırılmaya ve sevecenliğe ihtiyaç duyar. Bebeğinize onu rahatlatma yollarını buldukça ne şekilde cevap vereceğinizi öğreneceksiniz. Eğer huzursuz bebeğiniz meme verdiğinizde sakinleşiyorsa devam edin ve onu emzirin. Fakat bunu doymadığına dair bir işaret olarak algılamayın.

Bebeğiniz birden daha sık emmek istiyor ya da emdikten sonra kısa süre sonra bile hala aç görünüyor. Bebekler genellikle 2-3 haftalık olduklarında, daha sonra 6 haftalık olduklarında ve 3 aylık olduklarında “büyüme atakları” döneminden geçerler. Bu dönemlerde birkaç gün boyunca daha sık emmek isterler. Bebeğiniz için bu, kendi ihtiyaçlarını karşılayabilmek için sütünüzü arttırmanın bir yoludur.

Bebeğiniz aniden emme süresini azalttı. Bebekler büyüdükçe daha verimli emmeye başlarlar, dolayısıyla bu durum endişelenilecek bir işaret değil aksine emzirmenin başarılı bir şekilde devam ettiğini gösteren olumlu bir işarettir.

Yüzyıllardır anneler bebekleri için yeterli süt üretme kabiliyetine sahip olmuşlardır. Bir sağlık sorunundan ya da bir olumsuzluktan kaynaklanan bazı beklenmeyen durumlarda, bir annenin endişelenmek için sebebi olabilir ve bebeğinin yeterli süt aldığından emin olmak için kilo artışını dikkatlice takip etmesi gerekebilir. La Leche League ile temas halinde olmak genellikle annelerin bebekleri için yeterli süt ürettiklerine olan inançlarını tazelemek için ihtiyacı olan bilgi, destek ve teşviki edinmelerini sağlayabilir.

 

Sütünüzü Artirmaya Ihtiyaç Duyuyorsaniz

Destek alın. Bebeğiniz iyi kilo almıyorsa ya da ilk birkaç günden sonra da kilo kaybetmeye devam ediyorsa, emzirme konusunda bilgili biriyle temasa geçin. Çoğunlukla bir La Leche League Lideri ya da başka bir emzirme uzmanı emzirme tekniğinizi geliştirmeniz konusunda size yardımcı olabilir ve duruma çok çabuk çözüm bulabilir. Ayrıca bebeğinizin doktoruyla da yakın temas halinde olmanız gerekli olacaktır çünkü bazı durumlarda yavaş kilo alma çok ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilir.

Bebeğiniz emdiği kadar sık sık emzirin. Uykusu gelen bebeğin uyandırılması ve sık emmeye teşvik edilmesi gerekir. Sık sık emzirmek bol süt gelmesine yardımcı olur. Memeler ne kadar çok uyarılırsa o kadar fazla süt üretir.

Her beslenmede iki memeden de emzirin. Böylece bebeğinizin var olan bütün sütü aldığına emin olabilirsiniz ve iki meme de sık sık uyarılmış olur. Bebeğinizin işaretlerini takip edin, ilk memeyi emmeyi bitirdiğini anladıktan sonra diğer memeye geçin. Emzirme sürelerini sınırlamaya çalışmayın.

Bebeğinizin doğru pozisyonda olduğuna ve memeyi iyi kavradığına emin olun. Bebeğin dudaklarının areola’da (meme ucunun etrafındaki koyu renk bölge), meme ucunun hemen arkasında olmalıdır. Bebeğinizin yutkunduğunu duymanız gerekir. Bebeğinizin iyi emdiğine emin değilseniz ya da emzirirken memenizde herhangi bir hassasiyet hissediyorsanız La Leche League Liderinden ya da başka bir emzirme uzmanında yardım isteyin.

Bebeğinizin ilgisini çekmek için meme sıkmayı deneyin. Süt akışını artırmak için bir yandan başparmağınızla diğer yandan da kalan parmaklarınızla memeyi iyice sıkın. Bebek emmeyi bırakana kadar sıkın sonra durun. Parmaklarınızı memenin etrafında döndürün ve yeniden sıkın. İki memeyi de her emzirmede iki defa kullanacak şekilde diğer memeye geçin. Memenizi iyice sıkın ama meme dokusunda herhangi bir zedelenmeye sebep olmamaya dikkat edin.

Bebeğinize yalnızca anne sütü verin. Eğer bebeğiniz ek mama alıyorsa bunu birden kesmeyin. Emzirme tekniklerinizi geliştirdikçe ve sütünüz arttıkça ek mamayı kademeli olarak azaltabileceksiniz. Fakat bebeğinizin yeterli miktarda süt aldığına emin olabilmeniz için ıslak ve kirli bezlerine bakmanız gerekir. Bebeğinizin kilo alıp almadığını gözlemleyin ve doktorunuzla irtibatta olun.

Bebeğinizin emdiği tek şey meme olmalıdır. Eğer geçici olarak bir destek gerekiyorsa bunun kaşık, fincan ya da emzirme destek sistemi (EDS), bebek meme emerken küçük bir tüp yardımıyla ek süt verilmesini sağlayan bir gereç, kullanılarak verilmelidir.

Dinlenme, rahatlama, yeme içme ve yeterli içecek gibi kendi ihtiyaçlarınıza da özen gösterin. Kendinizle ilgilenmek süt üretmenize ve genel olarak kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Sütünüzü arttırmak için şifalı otlardan ya da reçeteli ilaçlardan faydalanabileceğinizi dikkate alın. Pek çok anne şifalı otların süt miktarları üzerinde olumlu etkisi olduğunu düşünmektedir. Bunları tek başınıza kullanmadan önce bu konularda bilgisi olan birine danışın.


Daha fazla sorunuz ya da endişeleriniz olması durumunda La Leche League Liderinizle (www.llli.org, www.lllturkiye.org), sertifikalı emzirme danışmanı (www.ILCA.org) ya da emzirme uzmanınızla irtibata geçin. Kilo almayan bebeğin doktor tarafından düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini unutmayın.
gülşen
gülşen

La Leche League, emzirmek isteyen kadınlara, destek, teşvik, bilgi ve eğitim vermeye kendini adamış, kâr amacı gütmeyen, her hangi bir mezheple bağlantısı olmayan uluslararası bir örgüttür.