Çeviri: Uzm. Dyt. Beyza Geçer Gözden Geçirme: Irem Perna
La Leche League International internet sitesinde yer alan Mixing Milk yazısının çevirisidir. LLL International'ın izniyle yayınlanmıştır.
Eğer bebeğinizin beslenmesine takviye yapmanız gerekiyorsa bunu ne ile ve nasıl yapacağınıza dair pek çok yol vardır. Bebeğinizi nasıl beslemeniz gerektiği konusunda Dünya Sağlık Örgünü’nün (DSÖ) belirlemiş olduğu öncelik sırası şu şekildedir:
- Bebeği emzirmek
- Annenin sağdığı sütü bebeğine vermesi
- Başka bir sağlıklı annenin sütü
- Pastörize donör anne sütü
- Kodex Alimentarius tarafından onaylanmış ve denetlenmiş, piyasada satılan bebek formül mamaları.
Doktorunuza danışarak bebeğinizin ihtiyaçlarına en uygun maddeyi seçebilirsiniz.
Eğer formül süt ile takviye yapılacaksa annelerin akıllarına sıkça, “Anne sütü ve formül sütü aynı kapta karıştırarak mı vermeliyim?” sorusu gelir. Ayrı ayrı vermeniz çok daha iyi olacaktır. Çünkü eğer anne sütü ile formül sütü karıştırırsanız ve bebeğiniz bu karışımı bitiremezse, mama tekrar kullanılamayacağından atılır ve içerisindeki anne sütü ziyan olmuş olur. Aksine, formül sütü vermeden önce sağdığınız sütü verirseniz, bebeğiniz kendisi için özel üretilmiş anne sütünden maksimum faydalanır ve israf büyük ölçüde önlenmiş olur. Ayrıca, annenin veya bebeğin beslenmesi ile ilgilenen kişinin, “bebek önderliğinde biberonla besleme metodunu” (2) öğrenmesi önemlidir. Böylece takviye edilen süt, emzirmeye benzer bir biçimde verilir ve bebek, sütün emzirmeye oranla çok daha hızlı aktığı biberona alışmamış olur.
Tüm bunların yanı sıra prematüre bebekler üzerinde yapılan bir araştırmada (3), anne sütü ve formülayı karıştırmanın protein alımını etkilediği; kalsiyum, fosfor ve çinko birikimine sebebiyet verdiği belirtilmiş, bu nedenle anne sütü ve formülayı karıştırmak yerine ayrı ayrı verilmesi tavsiye edilmiştir.
______________
(1) Bir beslemeden artta kalan anne sütü, buzdolabında tekrar koyup iki saat içerisinde bebeğe verilebilir (Academy for Breastfeeding, Protocole #8 Human Milk Storage Information for Home Use for Full-Term Infants, Revised 2017 Medicine, http://doi.org/10.1089/bfm.2017.29047.aje
(2) Bu yöntem anlattan yazı: http://www.lllturkiye.org/2020/03/alternatif-sut-verme-metodlar.html
(3) Schanler, R. J. (2007) Human milk supplementation for preterm infants, Acta Paediatrica Volume 94, Issue s449 (accessed 04.16.2019)https://doi.org/10.1111/j.1651-2227.2005.tb02157.x